Metoden Medveten andning

Om vi har dåliga kostvanor, sömnvanor, träningsvanor etc. finns det en uppsjö med metoder, experter, böcker, råd och tips att ta del av. Men om vi har dåliga andningsvanor, vart vänder vi oss då !?!

Medveten andning syftar till att öka förståelsen för hur viktig andningen är för vårt välbefinnande, lära sig skillnaden på bra och dåliga andningsvanor samt ge enkla verktyg för att förbättra andningen.

 • Har du sömnproblem? Snarkar du?
 • Går din hjärna ofta på högvarv?
 • Har du låg energi? Smärta, värk?
 • Har du högt blodtryck eller andra hjärtproblem?
 • Problem med luftrören? Ofta täppt näsa?
 • Suckar, gäspar eller harklar du dig regelbundet?
 • Nedsatt sexuell förmåga?

Om svaret är ja på en eller flera av frågorna indikerar det att du kan förbättra din andning och därmed erhålla stora hälsovinster.

 

Några sätt att åstadkomma en bra andning

 • ANDNINGSMEDVETENHET.  Bli medveten om hur du andas i olika situationer i vardagen – när du kör bil, tittar på tv, sitter framför datorn, läser, pratar, koncentrerar dig, sover, lagar mat, är irriterad, blir stressad etc.
 • STÄNG MUNNEN. Stäng munnen så ofta som möjligt på dagtid för att säkerställa att andningen sker in och ut genom näsan. Tejpa munnen med kirurgtejp nattetid.
 • FÖRLÄNG UTANDNINGEN. Utandning är kopplat till avslappning och återhämtning. Förlängd utandning åstadkoms ex. med hjälp av Relaxator andningstränaren, yogans ujaj-andning, pressa ut luften genom sammanpressade läppar eller genom att räkna ex. 1-2-3 på inandning och 1-2-3-4-5-6 på utandning. Förlängd utandning ger ökad avslappning, en mer rytmisk andning och en bättre och djupare inandning.
 • KROPPSMEDVETENHET. Hållningen och nivån av avslappning i kroppen påverkar andningen. En upprätt hållning underlättar en djup diafragma-andning. Genom att slappna av i olika situationer där vi spänner oss omotiverat får vi också en bättre andning. Håll utkik efter spänningar i ansiktet (käken, läpparna, mellan ögonen), bröstkorgen, nacken, händer och armar, fötter och ben.
 • FYSISK AKTIVITET MED STÄNGD MUN. Rörelse i kombination med en bra andning är ett optimalt sätt att uppnå harmoni och en kropp i balans. De flesta av oss tillhör antingen gruppen som rör oss för litet eller gruppen som tränar hårt. Om kroppen själv får bestämma bör en stor del av den fysiska aktiviteten vara lågintensiv och andningen ske in och ut genom näsan. Trädgårdsarbete, dans, promenad, stavgång eller att bara stå upp är utmärkta aktiviteter. Men det går även att tillämpa näsandning vid de flesta andra aktiviteter som cykling, jogging m.m. efter litet träning.

Fem viktiga principer för en bra andning

 • NÄSAN. Andning ska vara in och ut genom näsan. I näsan förbereds luften för luftvägar och lungor då den värms, fuktas och rensas från bakterier. Munandning ger en kall, torr, rå luft full av bakterier som når lungorna. Utflödet av vatten är 40% större vid munandning jämfört med näsandning.
 • MAGEN. Andningen ska nå ”djupt ner i magen” så att luften hamnar i de nedersta delarna av lungorna. Förväxla dock inte djupt med stort.
 • AVSPÄND. En bra andning är avspänd, lugn och långsam. Många av oss har en spänd andning som sitter högt uppe i bröstet. Vidare andas vi ofta snabbt. Istället för optimala 8-12 andetag per minut i vila tar vi 15-25 andetag per minut. Många andetag per minut ökar andningsvolymen och vi förlorar för mycket koldioxid.
 • RYTMISK. Andningen ska vara rytmisk och regelbunden. Rytmiska rörelser får oss att må bra, exempelvis rytmisk musik eller en rytmisk joggingtur. Dag, natt, månen, hormoner, menstruationscykel – alla följer de en rytm. Hjärnans rytmer mäter vi med EEG och hjärtats rytm med EKG. Många gånger andas vi på samma sätt som om vi körde bil med gasen ena sekunden och bromsen nästa sekund. Det innebär att andningen är orytmisk och kroppen upplever det som jobbigt.
 • TYST. När vi suckar, stånkar, pustar, snorar, snörvlar, hostar, harklar eller snarkar tar vi samtidigt ett andetag. Det är omöjligt att inte andas när vi ger ljud ifrån oss. Dessa andetag är i allra högsta grad oregelbundna och är ett ineffektivt sätt att andas på som tar mer av kroppens resurser än nödvändigt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s